Mențiune / Proză: Ce bucurie mare este să știu că nu ești singur

 


CONCURSUL NAȚIONAL DE CREAŢIE LITERARĂ / ESEU ”TRAIAN DORZ” – Ediția a V-a – 2023 

În iarna anului acesta, într-o duminică dimineață, părintele paroh al satului avu un gând: știind că mulți copii de la școală urmează să fie în vacanță, s-a gândit să îi strângă pentru a le mai vorbi învățături din Biblie.

 „Prea puțin pot să înțeleagă copiii ceea ce le spun la credincioșii mei în predică - gândea părintele -, le voi vorbi mai pe înțelesul lor dacă ajută Domnul și părinții îi vor aduce la această întâlnire.”

 După terminarea Sfintei Liturghii, părintele a anunțat pe toți despre ceea ce are de gând să facă.

 Foarte bucuroși au fost părinții, văzând că părintele dorește să se mai apropie de copii, gândind că îi mai ia cu ochii din telefon și-i va mai mustra pentru aceasta.

 Părintele era un om al rugăciunii. Știa că nu poate omul să facă nimic fără ajutorul lui Dumnezeu. De aceea, se ruga mult, mult. Nu spunea multe cuvinte în predică. De fapt, el nici nu predica. Ci, cu privirea lui senină, mărturisea din ceea ce trăia. Dacă citea o carte, le spunea la credincioșii săi să citeacă și ei doar o pagină. Dacă citea 10 capitole din Biblie, le spunea la credincioși să citească un singur verset. Dacă petrecea în rugăciune mult, le spunea la ai săi să nu uite să se roage înainte să plece de acasă și când se vor întoarce acasă. Iar părintele, când venea acasă de la biserică, se ruga pentru credincioșii săi. Se ruga să le dăruiască Domnul putere să împlinească ceea ce le-a spus. Așa citise mai demult că trebuie să facă un vestitor al cuvântului lui Dumnezeu. Și așa făcea de fiecare dată, cu iubire.

 Când urma acum întâlnirea cu elevii de la școală, mai întâi s-a rugat. S-a rugat să îi arate Domnul ce povestire din Biblie să înfățișeze înaintea ochilor copiilor. Și, deschizând Biblia, un gând i-a venit să povestească ceva din viața tânărului Daniel, cel aruncat în groapa cu lei.

 L-a atras foarte mult versetul 11, din capitolul 6 al cărții: „...Avea în cămara de sus fereastră deschisă înspre Ierusalim, și în fiecare zi îngenunchea de trei ori, s-a rugat și a lăudat pe Dumnezeu”.

 O stare de recunoștință adâncă îi umpluse ființa pentru răspunsul la rugăciunea sa. Apoi, luă condeiul și începu să mediteze la cele ce făcea tânărul Daniel.

Când a venit întâlnirea cu copiii, iată-l și pe Hușu, care obișnuia să își ia bateria externă cu el până și la biserică, ca nu cumva să rămână fără baterie la telefon. Toți părinții gândeau că le va ține o morală părintele numai despre telefoane. Oare pentru aceasta îi chemase părintele?

 Cu ceva timp în urmă, părintele citise câteva cuvinte ale Sfântului Porfirie Kavsokalivitul, care îl uimiseră mult și începuse să facă așa cum erau scrise: „Nu veți deveni sfinți luptând împotriva răului. Lăsați răul în pace. Priviți la Hristos și asta vă va mântui. Ceea ce face o persoană să fie sfântă este iubirea.”

 De atunci, părintele începuse tot mai mult să-și îndrepte privirile spre Golgota, spre Domnul Iisus cel Răstignit. Și se ruga Maicii Domnului să îi dăruiască un dar: să poată să-L iubească tot mai mult pe Fiul ei. Și așa se ruga apoi și pentru credincioșii săi, chiar și pentru copilașii din biserică. Iubea rugăciunea și dorea să le insufle și la ai lui o iubire tot mai mare față de rugăciune. Privea către Hristos și într-acolo dorea să le ațintească privirile și credincioșilor săi.

  - Dragii mei copii – începuse el –, slăvit să fie Domnul, Cel ce a iubit copiii și Îi chema la El! Mulți copiii au avut fericirea de a fi binecuvântați de Domnul, unii chiar să stea pe genunchii Domnului nostru Iisus, așa după cum găsit scris în cartea sfântă. Știți voi cum se cheamă cartea sfântă?

 - Biblia, răspunseră copiii în cor.

 - Vreți să o auziți o poveste din Biblie?

 - Da, vrem, răspunseră iarăși copiii.

 - A fost pe vremea împărăției perșilor un tinerel pe nume Daniel, care avea trei prieteni foarte buni. Și, în jurul lor, erau mulți alți tineri de la curtea împăratului care trăiau fără să asculte de Dumnezeu. Dar acești patru prieteni au făcut așa cum i-au învățat părinții lor: cântau, se rugau, posteau și ascultau pe Domnul. Și nu urmau pe ceilalți tineri în petrecerile lor. Haideți să vă spun în continuare de ce a ajuns tânărul Daniel în groapa cu lei.

 Și le-a povestit în continuare capitolul 6, oprindu-se asupra învățăturilor versetului 11, pe care îl meditase acasă.

 În vreme ce părintele tot povestea și povestea, Hușu, mai la o margine și cu capul plecat, credeai că stă la rugăciune. Dar, desigur, adevărul era altul. Părintele îl știa, desigur, pe Hușu. Îl durea inima pentru el și pentru toți ceilalți ca el. Dar mai ales pentru Hușu, părintele se ruga. Știa că mare-i Dumnezeu. Și așa a făcut mereu, oricând a avut nevoie de ajutor în vreo problemă. Își repeta mereu în mintea lui cuvintele Mântuitorului: „Fără Mine nu puteți face nimic.” (Ioan 15, 5). Și mereu se ruga Domnului să rezolve El orice cerere ar fi avut.

 - Dragii mei, continuă părintele, știți voi ce greu i-ar fi fost tânărului Daniel să rămână credincios dacă nu ar fi fost cei trei prieteni ai lui? Știți voi cât de greu este să rămâi credincios când toți din jurul tău nu îți sunt prieteni? Ce greu îți este să te rogi, să cânți, să postești singur? Încă nu știți și nu aveți de unde să știți, dar eu vă spun să nu uitați niciodată să fiți prieteni între voi. Când ai un prieten, atunci ești fericit că ai cu cine să mergi la școală, ai de la cine să iei lecțiile, ai cu cine să împarți pachetul, ai cu cine să vorbești, ai cu cine să citești o carte, ai cu cine să ajungi la biserică, le ai pe toate acestea și încă și pe altele. Eu vă îndemn stăruitor: nu lăsați pe nimeni singur. Căutați anul acesta, de colind, să mai luați încă pe cineva cu voi. Și veți vedea ce bucurie mare este să știi că nu ești singur, că nu colinzi singur. Iar înainte de a pleca la colind, faceți așa cum făcea și tânărul Daniel. El îngenunchea înaintea Domnului. De pe genunchi să plecați și voi la colind. Și veți fi și voi ca îngerii care au cântat în noaptea Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos. Acestea am avut să vi le pun la inimă, dragii mei copii, iubiți de Mântuitorul nostru. Mergeți cu Domnul înapoi la casele voastre și duceți-L la fiecare casă din sat!

 A mai trecut puțin timp și iată seara de colind. Cine credeți că îl colinda pe părintele? Chiar Hușu, cel pe care toți îl știau ”de bun”. Dar nu venise de unul singur. El nici măcar nu auzise ce spusese părintele la acea întâlnire. Dar un alt băiețel credincios, care îl iubea mult pe părintele, a înțeles mai mult decât toți ceilalți ceea ce părintele spunea cu inima, nu cu vorba.

 Dar tu, dragă cititorule, ai înțeles tu ceea ce am dorit să spun aici cu inima, și nu cu vorba?

 

Autor: Arghire Gabriel

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Locul I / proză: Cea mai frumoasă colindă

Premiul III / Poezie: Zaheu

Premiul I / Poezie: În ceas târziu de noapte