Premiul II / Proză: Treime Sfântă, slavă Ție!

  

”TRAIAN DORZ” – Ediția a VI -a

                                                        

     O oră ca oricare alta... Profesorul de matematică intră în clasă și îi întreabă pe elevi, plictisit, știind deja toate răspunsurile calculelor, dar începând, ca de obicei, cu ceva cât mai simplu, astfel încât toți să răspundă cu ușurință:

     -Cât este 1+1+1? întreabă surâzând.

     -3, zice întreaga clasă.

     -Nu este adevărat, zice o fetiță uitându-se la ceilalți nedumerită. Totul este răspunsul.

     -Totul? Dar nu există un număr care să fie Totul. 3 este răspunsul, care nu este totul.

     Parcă privindu-l cu un aer de superioritate pe profesor, spune, nepăsându-i de privirile mirate, ostentative ale celorlalți:

     -Ziceați că 1+1+1 poate fi scris ca 3 ori 1... Unul este Dumnezeu, iar 3 sunt Persoanele Dumnezeiești. Acum vă întreb eu pe dumneavoastră: Unul- Dumnezeu ori Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt, care sunt 3? Cum putem alege unul dintre aceste răspunsuri, fără a ne referi la ambele, la Totul?

       -Nu sunt un om religios, sunt profesor de matematică și știință, dar știu că zicea preotul la Crăciun că nu putem vorbi de Unul-Dumnezeu decât referindu-ne și la Treimea cea de o ființă... Ambele trebuie să fie introduse în discursul unui teolog, din câte știu... am făcut un program de Teologie, la insistențele unchiului meu care a fost preot, dragi copii. Credea el că voi lăsa totul pentru niște idei născocite, și schiță un zâmbet. Totuși, ia uitați ce spun cei ignoranți sau teologii, care nu sunt ancorați în pământ. Grele mai erau examenele din chestiile astea... bine că am scăpat de ele... Astfel, Dumnezeu este atât Unul în Ființă (supremă, ca să înțelegeți) și Întreit în persoane, în Treimea cea nedespărțită. Cât despre Totul pe care l-ai menționat, fată dragă, este totalitatea răspunsurilor, raționamentelor, totalitatea spațiului și timpului descris de ecuații. Mai bine te-ai gândi la matematică, fără să te folosești de faptul că în fiecare seară, din câte știu, tatăl tău, care mi-a fost coleg la acel program de Teologie, te învață lucruri care nu folosesc la nimic pentru un elev în clasa întâi, mai ales când nu știe să numere nimic nici măcar pe degete.

       Toată clasa începe să râdă, uitându-se unul la altul întrebători.

        -1+1+1 este 3, dar 3 este 1 ori 3, sau 9 împărțit la 3 sau 81 împărțit la 27 sau 300 împărțit la 100... 3 este Totul...o multitudine de răspunsuri formează soluți acestui calcul banal, care este 1+1+1 și pot număra pe degete de o mulțime de ori și să fac nenumărate calcule pentru a obține acest răspuns.

       Profesorul o privi ezitant...Parcă nu-i venea să creadă.

     -Domnule profesor, dumneavoastră ce vorbiți cu familia seara când ajungeți acasă?

     -Ce să vorbesc, spuse el palid la față. La urma urmei, ce să îți răspund eu? Vorbesc ceea ce vorbește oricine... însă nu în termeni de lucruri invizibile, care nu se văd cu ochiul... Un discurs este rațional doar prin metoda argumentelor demonstrabile, bazate pe observație și experiment!

      -Dar calculele și numerele se văd, domnule profesor?

     -Da... sunt înșiruite aici pe tablă cu cretă, fată dragă, zise acesta distrat.

     -Serios, dar lipsește de pe tablă la problema cu 5×4=20 împărțirea 100 pe 5 egal 20.

     -Ah... Mă bagi în ceață fată dragă..  într-adevăr lipsește... Dar unde vrei să ajungi cu toată superioritatea și mândria ta?

     -Câteodată calculele ne scapă și nu le vedem cu ochiul liber, la fel cum ați făcut dumneavoastră.... și totuși credem că sunt reale... credem că e real 5×4=20 la fel cum credem despre 100 împărțit la 5 egal cu 20.

     -Asta da... dar dacă pun laolaltă două degete și văd numărul doi, sau îl citesc pe acesta într-o carte așa, iar profesorul desenă în aer cu degetul numărul doi, nu se vede acest număr?... Mă faci să mă amuz, fată dragă!

       -Și dacă nu ați avea degete, sau dacă nu am avea cărți în care să citim numerele, cum le-am vedea?

      -Asta, într-adevăr, aprobă profesorul... Am ști totuși din calcule și formule, care sunt adevărate, că numerele există. Mă duc cu gândul acum, dragi copii la Teoria Ideilor a lui Platon. Și el spunea că numerele există, precum și toată matematica, înainte ca noi să le fi descoperit vreodată. Dar asta nu înțelegeți... sunteți prea mici...

      -Domnule profesor, priviți unde vreau să ajung: cu ochiul noi pe Dumnezeu nu Îl vedem, însă El totuși există, credem în El. Este mai mult decât o necesitate... Altfel, ar fi inferior chiar și numerelor, care trebuie create, să zicem... El este astfel, mai mult decât totul calculelor, raționamentelor sau spațiul timpul, este cauza totului acesta. Precum ați zis și dumneavoastră, nu putem ,,separa" pe Unul-Dumnezeu de Dumnezeul-Treime (3 Persoane).

     Profesorul o privi puțin mirat, o lacrimă i se coborî de pe obrazul stâng.

      -Și este Totul a tot ceea ce există... 1+1+1 este Totul-Dumnezeu, zise fetița. Totul care a creat numerele, legile, pe noi, oamenii și întreg universul pe care dumneavoastră îl etichetați doar ca ,,spațiu și timp". 1+1+1 este Totul, care e Dumnezeu: Tatăl a creat lumea prin Fiul în Duhul Sfânt.

      Profesorul se apropie încet de banca fetiței, se uită o clipă la ea, privindu-i ochii luminați de adevăr, apoi rosti:

     -Totul este peste totul calculelor pentru 1+1+1... Doamne, iartă-mă că nu am vrut ca Tu să fii Totul pentru viața mea și să împlinești acest tot care e ceea ce se vede.

     O îmbrățisă apoi pe fetiță și apoi spuse întregii clase:

     -De astăzi, matematica și calculele nu mai înseamnă totul pentru nimeni. Nu știi soluția la un calcul sau răspuns? Mai ai timp de învățat. Important e altceva: deasupra ei, a matematicii este adevăratul Tot. Dacă nu îl știm pe Acela, degeaba am gândit și calculat toată viața...

      Clopoțelul sună, iar elevii se pregătiră să plece.

      -Mulțumesc, îi spuse profesorul fetiței. Mulțumesc, Doamne că mi-Ai deschis ochii, mintea și sufletul! Treime Sfântă, slavă Ție!


autor: Rus Daniel Ioan                                                                                                    

Loc. Cluj-Napoca,  Jud. Cluj

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

START VOT ONLINE - POEZIE - CONCURSUL NAȚIONAL DE CREAŢIE LITERARĂ/ESEU ”TRAIAN DORZ” – Ediția a II-a

START VOT ONLINE - POEZIE - CONCURSUL NAȚIONAL DE CREAŢIE LITERARĂ/ESEU ”TRAIAN DORZ” – Ediția a III-a

Premiul I / Poeziile: LUMINA LUMII și UNDE SĂ TE CAUT, DOAMNE?