Premiul I / Proză: Am ales să vin în brațele tale, mamă – jertfă a Iubirii!


Te-am ales, cândva, mamă... Am ales un izvor cu multă Lumină, ca să devin și eu un strop din Lumina lumii. Te-am ales pe tine – jertfă a  iubirii, ca să pot îmbrățișa și eu Cerul.

Am ales o femeie cu adevărat puternică, dar ascultătoare. Din faptele-ți, am înțeles că doar o femeie care iubește are capacitatea de a crea mame iubitoare, dar și bărbați puternici, bărbați asumați, care iubesc femeia, ca pe egala lor. Știu că am ales atunci, mai presus de orice, o femeie care a muncit fără oprire, care s-a descurcat întotdeauna cu casa, cu copiii, cu hectarele de pământ, pe care le avea în grija sa (și doar a ei). Ai fost, mamă, o femeie trezită mereu dis-de-dimineață, o femeie care, în toate duminicile, cocea multe plăcinte. Am ales o mamă, care a rămas, și azi, o strălucire pură, care dă sens fiecărei bătăi a inimii mele.

Povestesc despre tine, de parcă aș vorbi despre Maica Domnului, ca model suprem al dăruirii de sine. Mamă, ești și vei rămâne, pentru mine, icoană a Măicuței Sfinte! Tu îmi ești izvorul și rădăcina bunătăților negrăite, ești piscul de munte pentru tot ceea ce-i creat de bunul Dumnezeu, pe acest pământ. Mamă, ai fost, mai întâi de toate, o femeie frumoasă, dar atât de simplă, o Doamnă care nu se lasă ușor observată prin mulțime, dar pe care eu am găsit-o întotdeauna extrem de atrăgătoare, care a știut să impresioneze prin bunătate și dăruire. Te-am adorat, mamă, te-am admirat, ca pe o misterioasă oglindă a sorții mele!

Te-am ales – stâncă, în furtuna propriei vieți: și atunci când m-a bătut cineva la școală, și atunci când am venit cu mâinile înghețate de la săniuș, și atunci când mi-am frânt mânuța... Prin tine, am învățat să mă iubesc așa cum sunt, să nu cred în extreme, în perfecțiune exagerată... și-ți mulțumesc tare mult pentru asta. Tu ai reușit să-mi oferi nu doar înțelepciunea, ci și încrederea că sunt capabilă să-mi sculptez propriul destin.

Am ales o mamă, care a trecut prin multe, înfruntând viscole și fulgere, urlând pe interior, gemând de singurătate, fără a lua seama că viața îi trece pe alături. Iartă-ne, măicuță, pentru asta! Dar, să știi, mamă, că am observat mereu ceea ce ai simțit: împovărarea excesivă, neîmplinirea, lipsa de iubire împărtășită, absența recunoștinței din partea celor din jur...

Cât mai plânge o mamă, trecând prin viață!... Dacă aș putea înțelege, măcar puțin, cât de mult ai plâns, mamă! Ai plâns singură,  pentru că nu ai vrut să fii jelită. Uneori, ai plâns, în timp ce făceai curat în casă sau, alteori, retrăgându-te în orice alt colț, fără ca noi, ceilalți, să te observăm. Uneori, ai plâns, pur și simplu, din cauza neputinței. Ai plâns, pentru acea oboseală extremă, care te cuprindea și pe tine, cea care știai să dai totul din tine, ca să ne fie bine. Doar lacrima maternă poate duce atât de multe... Doar Iubirea din tine a putut căra atâtea, pe marele deal al vieții...

Și, totuși, mamă, ai încercat să ne oferi cea mai luminoasă față și cel mai larg zâmbet, ca și cum totul ar fi în regulă. Fără îndoială, mamă, ești cea mai puternică și mai rezistentă ființă umană din această lume. Ești, mamă, o făptură mai presus de noi și de puterile noastre! Ai fost și ești omul care ne înțelege, ne învață, cu o stăruitoare răbdare, să trecem cu capul sus peste greutățile vieții, călăuziți și îmblânziți de dragostea ta.

Îmi ești, mamă, și vei fi mereu, o sursă inepuizabilă de inspirație. Ai avut capacitatea de a fi o mamă nobilă și divină, care știe, de altfel, ca mai toate mamele adevărate, să-și facă felinar din lumina lunii, să-și înfrunzească mâinile cu primăvara rugăciuni, și, în pofida furtunilor, să crească purtători ai coroanei de aur al smereniei. Ai fost un înger care se emoționează și care plânge din lucruri mărunte, dar care a avut mereu o putere interioară nemăsurată.

Îți sunt foarte recunoscătoare, mamă, pentru că mi-ai fost călăuză sigură întotdeauna. Doar împreună, am transformat pietrele din cale în oportunități și suferința –  într-un testament de putere interioară. Alături de tine, fiecare obstacol l-am primit ca atare, l-am îmbrățișat și l-am acceptat ca pe un Dar de a învăța și a crește. Îți mulțumesc, mamă, pentru că m-ai ales..., pentru că m-ai învățat să-mi iubesc tatăl! Am împărțit aceeași călătorie... Ne-am bucurat și am plâns, împreună... Am depășit provocări și am descoperit fericirea, împreună... Legătura atât de trainică dintre noi este o dovadă vie a puterii dragostei adevărate.

Îți mulțumesc, mamă, pentru că, în fiece zi, ți-ai tocit propriul Sine, spre a crea un alt Sine, ca să nu te mai doară atât de mult și, mai ales, să nu ne mai doară pe noi – pruncii tăi. Mulțumesc, pentru puterea ta desăvârșită de a te crea și a te recrea, la nesfârșit, ca să te împaci cu sine, ca să te împăciuiești cu ceea ce-ți lipsește atât de mult. Mă înclin Cerului, că mi-a dat puterea să te pictez pe zidul inimii mele, pentru că, în tot ce am trăit în această viață, mi-am întărit convingerea că tu – femeia-mamă – ești cea care aduci pace și liniște în casă și în sufletele celor din preajmă. În smerenia ta este și calea spre Mântuirea noastră.

Ai fost mereu femeia, a cărei putere vine din Iubire, din capacitatea ei de a iubi necondiționat, de a dărui și de a se dărui, din forța ei de a merge mai departe. Poate, uneori, ai primit prea puțină iubire, mamă! Însă m-a impresionat, mai ales, forța ta de manifestare: drept o femeie puternică, dar nu dură.

Te iubesc, mamă! Te iubesc mai mult decât pot cuprinde cuvintele! Te iubesc, pentru că te-ai irosit, ca eu să cresc, pentru că mi-ai pus în brațe prima jucărie, cu care am hoinărit prin atâtea vise! Te iubesc, pentru că ai reușit să-mi cultivi încrederea că sunt destul de bună și de frumoasă, că sunt demnă de voi, că am o anumită valoare și că merit să fiu prețuită!

Te iubesc, mamă, pentru că mi-ai oferit acces la incredibila ta poveste de viață și pentru că m-ai lăsat în pace, atunci când aveam cel mai mult nevoie de asta! Îți mulțumesc, mamă, pentru că ți-ai împărtășit cu noi emoțiile, că ai decis să plângi în fața noastră, fără frica de a fi și slabă, uneori... Te iubesc, pentru vulnerabilitatea ta!

Te-am ales, de sus, de atât că știam că mă vei primi să plâng la pieptul tău, fără teama de a fi judecată! Te-am ales, pentru că am simțit că nu vei porunci inimii mele să tacă! Te-am ales... și nu regret niciodată că am venit în brațele tale! Ba, mai mult de atât: sunt mândră că te-am ales, pe cea care ești, așa cum ai fost întotdeauna –  simplă, sinceră, iubitoare și dăruitoare, cea care a rămas alături de mine în orice încercare, o prezență constantă în călătoria mea, prin această lume. Sunt mândră că te-am ales pe tine – unică, printre „mamele care nu-s cele de-au fost odată”.

Te-am ales, să-mi îmbrac spiritul în haina lui autentică, obișnuită, astfel încât pașii să calce în ritmul lor firesc, pentru că, prin tine, mi-am amintit că nu sunt și nu aș fi putut fi niciodată întâmplătoare în viața ta. Te-am ales... Îți mulțumesc infinit de mult, Doamne, pentru asta! Și, dacă ar fi să revin aici, te-aș mai alege o dată, mamă, ca să continui a fi martorul înălțării tale sublime. Te iubesc, mamă – jertfă a Iubirii supreme!

autor: Geta Lipovanciuc,

 mun. Chișinău, Republica Moldova

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

START VOT ONLINE - POEZIE - CONCURSUL NAȚIONAL DE CREAŢIE LITERARĂ/ESEU ”TRAIAN DORZ” – Ediția a II-a

START VOT ONLINE - POEZIE - CONCURSUL NAȚIONAL DE CREAŢIE LITERARĂ/ESEU ”TRAIAN DORZ” – Ediția a III-a

Premiul I / Poeziile: LUMINA LUMII și UNDE SĂ TE CAUT, DOAMNE?